maandag 23 maart 2015

TODMORDEN

Reeds in 2012 startte Pam Warhurst, in het tot dan toe betrekkelijk onbekende plaatsje TODMORDEN UK, met een groepje vrijwilligers aan de keukentafel het project 'How we can eat landscapes/propaganda gardening'.
Het begon allemaal met een simpele zadenruil. Publieke stukken grond werden ingezaaid met kruiden en groenten en zo werd het stadje omgetoverd tot een groen en gebloemd agrarisch geheel.

De locale overheden toonden, na enige aarzelingen, hun enthousiasme en snel trok het initiatief toeristen uit de gehele wereld. Aansluitend op deze toeristenstroom creëerden zij 'The incredible edible greenroute'. Een zorgvuldig uitgestippelde groene eetbare route door de stad langs alle bezienswaardigheden, pubs en winkels. 

Ook werden scholen en ondernemers met locale producten betrokken bij het project en ontstonden allerlei nieuwe initiatieven als 'Every egg matters'. Bewoners boden hun verse eieren te koop aan, en de stad kreeg een speciale 'egg route' map. Een nieuwe manier van denken over eten ontstond. De rechtlijnige route van huis naar supermarkt werd daarmee doorbroken.
Het gehele idee groeide uit tot een ware internationale revolutie van Todmorden tot Nieuw Zeeland! Pam Warhurst benadrukt dan ook de overweldigende kracht van kleine initiatieven...

Het moestuinieren is vandaag de dag actueler dan ooit. 
Als ervaren moestuinvrouw zou ik zeggen: aan de slag dames en heren! Go with the force of nature!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten