dinsdag 7 april 2015

CULY FOOD FESTIVAL SUGARCITY

Easter sunday i spent the afternoon at the Culy Food Festival in Sugarcity, the old sugar factory in Halfweg. A brilliant place with a great atmosphere. At the festival there was music, film, delicious small bites, street food and drinks. The workshops were packed all day, and so was the film theatre where Sergio Herman's documentary film (Fucking perfect) played.
the old sugar factory
black sesame wrap with delicious topping
labneh with various herbs 
flammkuchen

maandag 23 maart 2015

TODMORDEN

Reeds in 2012 startte Pam Warhurst, in het tot dan toe betrekkelijk onbekende plaatsje TODMORDEN UK, met een groepje vrijwilligers aan de keukentafel het project 'How we can eat landscapes/propaganda gardening'.
Het begon allemaal met een simpele zadenruil. Publieke stukken grond werden ingezaaid met kruiden en groenten en zo werd het stadje omgetoverd tot een groen en gebloemd agrarisch geheel.

De locale overheden toonden, na enige aarzelingen, hun enthousiasme en snel trok het initiatief toeristen uit de gehele wereld. Aansluitend op deze toeristenstroom creĆ«erden zij 'The incredible edible greenroute'. Een zorgvuldig uitgestippelde groene eetbare route door de stad langs alle bezienswaardigheden, pubs en winkels. 

Ook werden scholen en ondernemers met locale producten betrokken bij het project en ontstonden allerlei nieuwe initiatieven als 'Every egg matters'. Bewoners boden hun verse eieren te koop aan, en de stad kreeg een speciale 'egg route' map. Een nieuwe manier van denken over eten ontstond. De rechtlijnige route van huis naar supermarkt werd daarmee doorbroken.
Het gehele idee groeide uit tot een ware internationale revolutie van Todmorden tot Nieuw Zeeland! Pam Warhurst benadrukt dan ook de overweldigende kracht van kleine initiatieven...

Het moestuinieren is vandaag de dag actueler dan ooit. 
Als ervaren moestuinvrouw zou ik zeggen: aan de slag dames en heren! Go with the force of nature!

woensdag 11 maart 2015

PAASFEEST- LENTEFEEST

Nog een paar weken te gaan...en dan is het Paasweekend! 
De winkels stromen vol met chocolade- of gekleurde eieren en paashazen. Hoe zit het ook al weer met de relatie tussen het oorspronkelijke Paasfeest, de eieren, de chocolade haas en de haan?........

Pasen heeft zijn oorsprong in het Joodse Pesach, ook wel lentefeest, vrijheidsfeest of matzefeest.
Pesach duurt zeven of acht dagen. Het feest vangt aan met sederavond waar teksten worden gelezen, liederen gezongen en de vier vragen worden gesteld ter nagedachtenis aan de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte. 
Het eten van de matze (plat brood) herinnert aan de vlucht uit Egypte waarbij geen tijd was om broden met desem te bakken.

Er bestaan verschillende lentefeesten in verschillende culturen. Zo'n lentefeest is in veel culturen en religies vaak ook ter ere van een godin van het leven en de vruchtbaarheid, die de natuur heeft doen ontwaken en vruchtbaar heeft gemaakt. 
Zo was er de heilige boom cultus, waar eieren werden opgehangen in de bomen. En de palmpasen stok met het broodhaantje. Pas in de 17e eeuw duikt de paashaas op in Duitsland als een verzonnen kinderritueel. De paashaas had een pedagogisch karakter en schenkt eieren aan de kinderen die zich goed hadden gedragen.